Utbildning och respekt går hand i hand

Sina Hosseini-Rad är 31 år gammal och bor i egen lägenhet sedan 2010. Han är sportig och styrketränar, rider och simmar varje vecka. Sina älskar också att resa, åka skidor, bowla och att spela gitarr. Favoritmusiken är Swedish House Mafia och Elvis Presley. Sina bor i Hultsfred och har haft sin assistans i JAG sedan 1994. Att Sinas personliga assistenter deltar i JAGs utbildningar har alltid varit en självklarhet.

Ashraf Boustani, Sina Hosseini-Rads mamma och servicegarant, tycker det märks att assistenterna utvecklas i sin assistentroll när de gått på utbildning på JAG.

– De blir självsäkrare och förstår Sina bättre, säger Ashraf. Den praktiska erfarenheten i att assistera Sina och fylla på med teorin från kurserna är tillsammans den bästa utbildningen.

När en ny assistent börjar får hen först en grundlig introduktion i jobbet som personlig assistent hos just Sina. Då arbetar den nya personliga assistenten dubbelt med en erfaren assistent under en tid.

Det är mycket som assistenter ska kunna. Både praktiskt och teoretiskt.

– Att vara personlig assistent är inte något enkelt jobb, säger Ashraf. Utan ofta både krävande och avancerat.

Sina och Ashraf har alltid en plan för utbildningarna som anpassas efter hur livet ser ut just nu för Sina. Förutom kurserna på JAG så har de ibland satt ihop en egen bokcirkel med assistenterna för att diskutera olika frågor och nu försöker de få till en workshop med en föreläsare från JAG.

Nästan varje termin går Sinas assistenter på utbildning på JAG.

– En kurs på tre dagar håller inte hur länge som helst - man måste fylla på med mer utbildning med jämna mellanrum, säger Ashraf.

Utbildningar fungerar som en påfyllnad av både kunskap och energi. Med bra utbildningar lär sig en personlig assistent till exempel olika sätt att hantera och agera i situationer och blir säkrare i sitt jobb.

– Tryggheten som assistenten ska känna i sitt jobb är viktig för mig som servicegarant, för den går raka vägen tillbaka till Sina, säger Ashraf.

Sinas personliga assistenter behöver lära sig att tolka Sinas sätt att uttrycka sig. Här har utbildningar om kommunikation hjälpt assistenterna att bättre förstå Sina.

– Utbildning och respekt går hand i hand, säger Ashraf. Att visa respekt för Sina. Det är så viktigt att man förstår att hos Sina gäller hans regler och vanor. Att det ska vara på hans sätt, som han vill ha det och är van vid. Här tycker jag att utbildningarna hjälper till som en extra påminnelse för assistenterna, sedan repeterar jag som servicegarant med jämna mellanrum rutiner med Sinas assistenter.

Utan utbildning för assistenterna skulle inte Sina kunna leva det självvalda liv han gör. När assistenterna varit på sin första JAG-dag så är det tydligt att de bemöter Sina på ett annat sätt än innan.

– Att ha en seriös assistansanordnare är viktigt, säger Ashraf. Det är viktigt att dels följa alla regler, som till exempel arbetslagstiftningen men också att kunna få juridisk hjälp. Ett varierat utbud av kurser både för personliga assistenter och för mig som arbetsledare är också viktigt. Det gör att Sinas assistans kan fortsätta hålla hög kvalitet.

Dela |
JAG är en ideell riksförening för personer med flera omfattande funktionsnedsättningar, varav en avser den intellektuella förmågan. JAG arbetar för att medlemmarna ska kunna leva sina liv fullt ut, på sina egna villkor, med bästa möjliga personliga assistans. JAGs assistanskooperativ styrs av medlemmarna och drivs utan vinstintresse.
Brukarkooperativet JAG anordnar personlig assistans för drygt 400 personer runt om i Sverige och är arbetsgivare för mer än 3 500 personliga assistenter.