Billums utredning - ett dråpslag mot assistansanvändarna med de största behoven

Sent på eftermiddagen idag överlämnade enmansutredaren Susanne Billum sin utredning om fusk och överutnyttjande inom assistansersättningen till statsrådet Maria Larsson.

I samband med att utredningen presenterades samlades omkring 50 assistansbersättigade personer med vänner och assistenter till en stillastående manifestation på Mynttorget i Stockholm.

Bland utredningsförslagen märks särskilt att gode män inte ska få arbeta som personlig assistent till huvudmannen. Om närstående eller hushållmedlemmar anlitas som assistenter uppställs ytterligare villkor. Om inte anställningen sker hos kommunen måste den assistansberättigade personen gå med på "inspektioner" i bostaden.

- Förslaget infriade våra värsta förväntningar. Skulle det här bli verklighet grusas möjligheterna för dem med de största funktionsnedsättningarna att ha självbestämmande i livet, säger Cecilia Blanck, företrädare för Föreningen JAGs ordförande Magnus Andén.

Länk till utredningen: http://www.sou.gov.se/pdf/2012/SOU%202012_6.pdf

Kommentarer

jag tycker att det är mycket viktigt att anhöriga är en del av assistansen, dels för att den anhörige känner den assistansberättigade bäst och kan utöva tillsyn och ge trygghet. Det bästa är om det finns både anhörigassistenter och utomstående assistenter. Man kan bita sig i svansen genom att ge sig på anhöriga. Den assistansberättigade kan verkligen då befinna sig i en utsatt situation. I själva verket blir också innebörden att anhöriga, som gör samma jobb antingen de är anställda eller inte, utnyttjas genom att inte få ersättning för sitt arbete. Oklart vad som menas med ombud? Menas det ombud i formell mening? God man tycker jag i och för sig att man inte bör vara om man är anhörig och anställd eftersom det kan bli en intressekonflikt i vissa fall. Ombud däremot, i den meningen att hjälpa till med exv myndighetskontakter, måste självklart en anhörig kunna göra även om den är anställd.
Föreningen JAGs ståndpunkt är att gode mannen genom att arbeta som personlig assistent till sin huvudman får utomordentliga möjligheter till insyn i assistansen. Utan denna insyn och nära relation till huvudmannen är det betydligt svårare att bedöma assistansens kvalitet.

Lägg till ny kommentar

Dela |
Fler nyheter

Fler nyheter

JAG är en ideell riksförening för personer med flera omfattande funktionsnedsättningar, varav en avser den intellektuella förmågan. JAG arbetar för att medlemmarna ska kunna leva sina liv fullt ut, på sina egna villkor, med bästa möjliga personliga assistans. JAGs assistanskooperativ styrs av medlemmarna och drivs utan vinstintresse.
Brukarkooperativet JAG anordnar personlig assistans för drygt 400 personer runt om i Sverige och är arbetsgivare för mer än 3 500 personliga assistenter.