Därför väljer vi att demonstrera

Personliga assistans är livsviktig för JAGs medlemmar. Personlig assistans handlar om grundläggande mänskliga behov, inte någon lyx och vi som behöver personlig assistans är inga fuskare. Det är det dagens manifestation på Mynttorget handlar om.

Vad är det som händer idag?
Ett stort antal assistansanvändare kommer att samlas på Mynttorget för en manifestation för att en utredning om personlig assistans ska lämnas till regeringen idag. Utredningen handlar om hur man ska hindra fusk med assistansersättning, och minska kostnaderna för personlig assistans. Vi är livrädda för att man ska välja att minska valfriheten och integriteten för alla assistansanvändare och göra ytterligare nedskärningar. Det skulle slå sönder tillvaron för de tusentals personer som är helt beroende av personlig assistans för att överleva.

Vad är personlig assistans?
Det är en livsviktig service till personer med stora funktionsnedsättningar – en del av det svenska skyddsnätet i socialförsäkringen. Med personlig assistans kan även vi leva våra liv i frihet. Vi kan bo i vanliga bostäder och tillsammans med vem vi vill. Vi har möjlighet att leva det liv vi vill leva. Vara medborgare som alla andra. Vi kan få personlig assistans när vi behöver den, där vi befinner oss, på det sätt vi själva väljer. Och vi kan välja våra assistenter. För många av oss med de största funktionsnedsättningarna handlar det om rätten att få assistans av någon som känner oss väl och som vi kan kommunicera med. Rätten till personlig assistans har inneburit en revolution i förbättrad livskvalitet för oss.

Varför utreds kostnaderna för personlig assistans?
Personlig assistans kostar pengar. Men ingen pratar om vad det kostade förr, när vi antingen var beroende av anhöriga eller tvingades bo på olika institutioner. Eller vad det skulle kosta om man nu skulle tvinga oss till nya institutioner – både i pengar och mänskliga värden.

Vilka är det som står på Mynttorget?
Vi använder personlig assistans, och vi har med oss både vänner och assistenter i den här manifestationen. Totalt är vi ca 20 000 personer i Sverige som har personlig assistans för att kunna klä på oss, äta och röra oss. Många av oss behöver assistans också för att förstå vår omvärld och kunna kommunicera med andra. Personlig assistans har gett oss frihet att leva våra liv med familj och vänner och slippa tvingas bli patienter och vårdtagare i den gamla omsorgsvärlden.

Vad vill vi?
Just den här utredningen handlar om att det finns kriminella personer som lurat till sig assistansmedel, bland annat genom att låtsas ha funktionsnedsättningar. Trots att fusket handlar om några få som missbrukat systemet har det drabbat Sveriges assistans¬användare mycket hårt. Vi möts allt oftare av misstänksamhet och ifrågasättande.

Vi är här för att vi vill tala om att personlig assistans handlar om grundläggande mänskliga behov, inte någon lyx. Att den valfrihet och självbestämmande i livet som den personliga assistansen ger är nödvändig. Vi som behöver personlig assistans är inga fuskare.

Vårt budskap till regering och riksdag är: Förstör inte den personliga assistansen genom att ta bort vår valfrihet och vår integritet och göra neddragningar. Utan personlig assistans stannar livet!

Vill du veta mer, kom till Mynttorget idag 16/2 eller ring till Cecilia Blanck, tel 070-662 35 40 eller Jonas Franksson, 070-990 77 72.

Lägg till ny kommentar

Dela |
Fler nyheter

Fler nyheter

JAG är en ideell riksförening för personer med flera omfattande funktionsnedsättningar, varav en avser den intellektuella förmågan. JAG arbetar för att medlemmarna ska kunna leva sina liv fullt ut, på sina egna villkor, med bästa möjliga personliga assistans. JAGs assistanskooperativ styrs av medlemmarna och drivs utan vinstintresse.
Brukarkooperativet JAG anordnar personlig assistans för drygt 400 personer runt om i Sverige och är arbetsgivare för mer än 3 500 personliga assistenter.