JAG start > Riksföreningen JAG > Pressmeddelanden > Gruppbostad är dyrare än personlig assistans

Gruppbostad är dyrare än personlig assistans

Alla är eniga om att personlig assistans leder till ökat självbestämmande och delaktighet i samhället. Däremot ifrågasätts ofta kostnaderna för den personliga assistansen. Utredning efter utredning har fått i uppdrag att se över kostnadsutvecklingen.

Ibland framförs också att gruppbostad är ett bättre alternativ för personer med flera stora funktionsnedsättningar, varav en avser den intellektuella förmågan, framförallt ur ett ekonomiskt perspektiv. Men Föreningen JAGs kostnadsjämförelse mellan personlig assistans och gruppbostad visar att gruppbostad är dyrare än personlig assistans.

– Personlig assistans är alltså inte bara en service med högre kvalitet för den med stora behov, utan också mer kostnadseffektivt. Det är inte alls överraskande, en personlig assistent är alltid på rätt plats vid rätt tillfälle. Och den här jämförelsen handlar ju bara om ersättningen till gruppbostaden kontra assistansersättningen. Det finns många fler dolda kostnader för samhället för den som bor i gruppbostad, för att inte tala om skillnaden i livskvalitet. Socialstyrelsen har till exempel i en alldeles ny rapport uttalat att gruppbostad inte är ett fullgott alternativ till personlig assistans, säger Cecilia Blanck, verksamhetsansvarig på Föreningen JAG.